ABB och Wärtsilä investerar i batterifabrik i Vasa

Illustrationen visar den planerade batterifabriken från luften. Vilket börsbolag som flyttar in på det nya området i Vasa-Korsholm i Finland offentliggörs den 19 april. Bild FCG

ABB är ett av tio större bolag i Vasaregionen i Finland som tillsammans kommer att investera över en miljard euro i Vasa under de kommande åren. 

Wärtsilä och ABB med flera investerar över en miljard euro i Vasa under de närmaste åren.

Det handlar om både en global och en nationell kapplöpning. Så beskriver Joakim Strand (SFP), riksdagsledamot och ordförande för Vasa stadsfullmäktige, arbetet med att landa en eller flera internationella spelare i regionen.

Vasa stad har länge haft som mål att få en batteritillverkare att etablera sig på orten. Det började med Tesla som i slutändan valde Berlin och sedan fortsatte det med Northvolt som valde Sverige och bland annat Skellefteå.

– Vi är på en helt annan plats i förhandlingarna nu än vad vi var med Tesla och Northvolt. Då kom vi inte så långt in i förhandlingarna, nu är vi betydligt längre på väg, säger Finlands näringsminister Mika Lintilä till nyhetssajten Svenska Yle.

- Har förhandlingarna och intentionsavtalet något att göra med Finlands Malmförädling som för ett par år sedan meddelade att de planerade öppna två fabriker i Finland?

– De har en egen roll i investeringsförhandlingarna. De kan vara med som en aktör eftersom de har sakkunskapen. Vem som är den egentliga parten som vi förhandlar med hör till klausulen för affärshemligheter. Det kommer fram snart, säger Lintilä till Vasabladet.

Hur stor investering det rör sig om har inte offentliggjorts. Mika Lintilä säger på ett allmänt plan att investeringar i batterifabriker ofta är stora, till och med på miljardnivå.