Yanmar levererar motorer till norsk fiskeindustri

Fiskefartyget Ro Vision drivs av tre av Yanmar-motorer med dieselgeneratorer. Foto: Yanmar

Yanmar har levererat motorer för en innovativ hybridkraftlösning till norska fiskfartyget Ro Vision. Det norska varvet Larsnes Mek. Verksted har byggt Ro Vision som drivs av tre av Yanmars 6EY22ALW dieselgeneratorer integrerade med ett 600kW batteripaket från Siemens som tillsammans ger ström för system ombord och det elektriska framdrivningssystemet. Det banbrytande fartyget tilldelades Norges prestigefyllda Ship of the Year Award för 2020 för sin enastående teknik och design.

Med den norska vattenbruks- och fiskeindustrin som siktar på framtiden byggs nya båtar med ökande oro för den levande fiskens tillstånd och miljön. Denna första fiskebåt med hybridframdrivning är utvecklad med starkt fokus på ökad säkerhet och låga utsläpp. Utrustad med ett selektivt katalytiskt reduceringssystem för att minska kväveoxidutsläppen, levererar Yanmar-motorerna säker och pålitlig drift som är renare än någonsin.

Jarle Gunnarstein, vd för skeppsbyggaren Larsnes Mek Verksted, komenterar:

–YANMAR-motorer är lätta att installera och tillgängliga för underhåll. Dessutom är de ekonomiska, har låga utsläpp och en lång livslängd, vilket ofta är en avgörande faktor för våra kunder, som fartygsägare och konstruktörer.