Resandet med kollektivtrafiken minskar kraftigt i Göteborg

Resandet med kollektivtrafik minskade kraftigt under 2020. Foto: Göteborgs Stad

År 2020 minskade det totala resandet i Göteborg med 17 procent jämfört med 2019. Den största minskningen, 31 procent, står resorna med kollektivtrafik för. Det visar trafikkontorets statistik över resandet i staden. När år 2020 summeras står det klart hur mycket den pågående pandemin har påverkat resandet i Göteborg. Det totala resandet har minskat kraftigt och framför allt är det resorna med kollektivtrafik som sticker ut. Resorna med cykel är det enda färdsättet som har ökat under året.

– Cykelresorna har ökat med ungefär åtta procent och kollektivtrafikresorna har minskat med omkring 31 procent, säger Annika Nilsson, analytiker på trafikkontoret i Göteborgs Stad.

Minskningen kommer efter en lång period av kraftigt ökat resande med kollektivtrafiken. Antalet resor är nu tillbaka på 2011 års nivå. Bilresorna har minskat med åtta procent och resorna till fots bedöms ha minskat med cirka 24 procent. Det långsiktiga målet för Göteborg är att det hållbara resandet ska öka och även om det senaste året sticker ut från statistiken, med en fördelning mellan olika färdmedel som ger en lägre andel hållbara resor, har det minskade resandet haft en positiv nettoeffekt.

– Det är stora skillnader mot resandet under de senaste åren, men eftersom 2020 har varit ett speciellt år och det totala resandet minskade så mycket har effekterna på trängsel och utsläpp varit positiva, säger Annika Nilsson.