Semper etablerar logistikcenter i Götene

Semper etablerar nytt centrallager i Götene. Foto: Arkivbild, Bosse Bergsten/Semper

Semper fortsätter att investera i Götene och storsatsar nu på att etablera ett helt nytt centrallager i Götene. Logistikcentret möjliggör ökad flexibilitet och förbättrad service till alla kunder i Norden och Europa. Ända från starten, 1939, har innovation och utveckling präglat företaget och en stor del av företagets produkter har sedan 1940-talet tillverkats i anläggningen i Götene.

De senaste åren har Semper investerat mer än 250 miljoner kronor i sin tillverkningsanläggning för välling, gröt och modersmjölksersättning i Götene, Västergötland. Nu tas ytterligare utvecklingssteg genom att Semper etablerar ett nytt centralt logistikcenter i anslutning till tillverkningsanläggningen. Centret kommer såväl att hantera förnödenheter av råvaror till fabriken i Götene som färdigvaror från koncernens systerföretag och utgöra central distributionspunkt till samtliga kunder för Semper.

– Under förra året genomförde vi en översyn och en större upphandling av våra lager- och logistiktjänster. Det arbetet resulterade i att vi såg stora ekonomiska och miljömässiga fördelar med att bygga ett eget centrallager i nära anslutning till tillverkningsanläggningen i Götene, istället för att fortsätta låta ett externt företag hantera vår lagerlogistik som vi gjort under många år, säger Elin Nordstedt, Customer Service & Logistics Manager på Semper.

Etableringen bidrar till ökad leveransservice och större flexibilitet. –Det nya centrallagret förstärker positionen för Semper i regionen och skapar större möjligheter att möta framtida krav från marknaden. Genom att ha ett eget lager ökar vår kontroll och vi kan bli mer flexibla och erbjuda kunderna ännu bättre service, säger Johnny Skeppstedt, projektledare för etableringen. För att etablera det nya logistikcentret har Semper tecknat avtal med CH Square. Centret kommer att bli cirka 23 000 kvadratmeter stort och bygget av fastigheten inleddes under januari och planeras stå klar för inflyttning under senhösten 2021.

– Vi är stolta över att få förtroendet att genomföra denna etablering åt Semper. Det geografiska läget och framtida expansionsmöjligheter gör Götene till en mycket bra etableringsort. Den tajta tidsplanen är möjlig genom vår lösningsfokuserade dialog och Götene kommuns professionella agerande, säger Peter Nilsson, vd och Partner på CH Square.

Det skapas också miljömässiga vinster genom etableringen. Det nya logistikcentret kommer att certifieras enligt kraven för Green Building. Semper har valt att ingå ett långsiktigt partnerskap med Logent som logistikpartner och leverantör av lagerdriften.

– Tillgången till den kompetens Logent besitter kommer att hjälpa oss att utveckla vår logistik på såväl kort som lång sikt. I och med etableringen kommer vi att få ett modernt och flexibelt centrallager samtidigt som vi minskar våra koldioxidutsläpp genom effektivare transporter, säger Elin Nordstedt.