Molslinjen investerar en miljard i klimatvänliga persontransporter

Danska Molslinjen satsar på klimatvänliga sjötransporter. Foto: Molslinjen

Danmarks största färjeföretag, Molslinjen investerar en miljard danska kronor i företagets alla rutter och förse färjorna med koldioxidneutral bränsleförbrukning senast 2028. Det rapporterar Dagbladet Børsen. Rutten mellan Fanø och Esbjerg blir den första helelektriska färjelinjen inom Molslinjen. Ett nytt fartyg har beställts för mer än 100 miljoner danska kronor. Färjan förväntas vara klar i år.

Steg nummer två i Molslinjens plan blir att avyttra bolagets tre färjerutter till Bornholm, när linjerna läggs ut på anbud år 2028. Detta måste vara möjligt eftersom Molslinjen bygger två färjor som kan omvandlas för att segla med alternativa bränslen. Senare kommer de två långa och mest förorenande Kattegatt-linjerna att utsättas för liknande omvandling genom ytterligare stora investeringar.

– Det råder ingen tvekan om att vi vill arbeta så intensivt med denna förändring som vi bara kan för att vi vill öka vår konkurrenskraft. Vi blir ett företag som kan erbjuda klimatvänliga persontransporter, säger företagets vd Carsten Jensen till tidningen.