Frankrike stoppar all lastbilstrafik från Storbritannien

Nya restriktioner skapar kaos i Calais. Arkivbild

Frankrike har beslutat att stoppa alla lastbilar från Storbritannien i 48 timmar med anledning av spridningen av det muterade coronaviruset. Hamnen i franska Calais har stängt för all passagerartrafik – men oledsagat gods, alltså containrar och liknande som lastas på färjor utan medföljande chaufför, släpps fortfarande fram. Det rapporterar SvD.

Beslutet att stoppa lastbilstrafiken kan få "förödande effekt" för leveransen av livsmedel och andra konsumtionsvaror till Storbritannien, varnar branschföreträdare. Hamnen i Dover har stängt för trafik från Storbritannien på grund av de franska gränsrestriktionerna. Gods som kommer från Frankrike kommer dock att släppas igenom, men det finns oro för att lastbilschaufförer inte kommer att göra resan av rädsla för att bli fast i Storbritannien.

– Avstängningen av ledsagad godstrafik från Storbritannien till Frankrike har potential att orsaka allvarliga störningar i julleveranser av färsk mat i Storbritannien samt i exporten av brittisk mat och dryck, säger Ian Wright, chef för medlemsorganisationen The Food and Drink Federation, till brittiska BBC.