IATA ser allt djupare kris för flygbolagen

Tomas Oneborg/SvD/TT: Flygbolagen befinner sig i en djupare kris än vad branschorganisationen IATA tidigare trodde, enligt IATA:s generalsekreterare Alexandre de Juniac. Arkivbild.

Flygbolagens beräknas göra förluster på 118,5 miljarder dollar i år och ytterligare 38,7 miljarder dollar 2021, enligt IATA:s nya sänkta prognos. Det innebär förluster för 157 miljarder dollar (motsvarande 1 350 miljarder kronor) på två år.

Positiva nyheter om olika vaccinkandidater mot covid-19 välkomnas av IATA. Men vaccinationsprogrammen väntas inte ge någon effekt på resandet förrän kanske i mitten av 2021, enligt organisationens generalsekreterare Alexandre de Juniac.

Antalet flygpassagerare beräknas falla till 1,8 miljarder i år, ned från 4,5 miljarder 2019, enligt den nya prognosen. För 2021 räknar IATA med en viss återhämtning, upp till 2,8 miljarder passagerare under hela året.

IATA upprepar i samband med prognosen sin uppmaning till regeringar runt om i världen att ersätta reserestriktioner och karantänsbestämmelser med mer ambitiösa system för att testa för coronaviruset.

Medan personresorna har gjort en djupdykning i coronakrisen är flygtransporter en ljusglimt i mörkret för flygbolagen. Intäkterna från frakt beräknas öka 15 procent till totalt 118 miljarder dollar i år.

Mycket av detta förklaras av prislyft för frakt till följd av att stora delar av flygplanen parkerats av flygbolagen i krisen.

Fraktvolymen totalt i år beräknas falla nästan 12 procent till 54,2 miljoner ton.