Storbritannien förbjuder försäljning av bensinbilar från och med 2030

Financial Times skriver att förbudet 2030 förväntas inte gälla hybridbilar som körs på en blandning av el och bensin. Foto: Creative Common Lic. Kredit: Mrs.Brown

Enligt tidningen Financial Times kommer premiärminister Boris Johnson att tillkännage förbudet nästa vecka 47.

Storbritannien har avsikt att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2030, fem år tidigare än planerat.

Premiärminister Boris Johnson förväntas meddela förbudet nästa vecka, skrev Financial Times på lördagen den 15 november.

Storbritannien hade ursprungligen planerat att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från och med 2040 som en del av ansträngningarna att minska landets koldioxidutsläpp.

I februari flyttade Boris Johnson förbudsstarten fram till 2035.

Men namngivna bransch- och regeringskällor säger, enligt Financial Times, att Johnson har för avsikt att flytta datumet tillbaka till 2030.

Enligt tidning kommer han att meddela detta i ett tal om miljöpolitiken, som han kommer att hålla under vecka 47.

På lördag skrev BBC om liknande planer utan att hänvisa till några källor.

En taleskvinna för Downing Street, regeringens huvudkontor i London, kommer inte att kommentera historien eller innehållet i Boris Johnsons kommande tal, enligt Financial Times.

Enligt tidningen kommer denna typ av bil fortfarande att kunna säljas i Storbritannien fram till 2035.

Ett förbud mot försäljning av bensin- och dieselbilar kommer att förändra den brittiska bilindustrin avsevärt.

Branschuppgifter visar att bensin- och dieselbilar stod för 90 procent av all bilförsäljning i Storbritannien i år. Som jämförelse utgör endast elbilar bara 1,4 procent av försäljningen.

Hybridbilar av olika varianter utgör resten av försäljningen.

I Danmark förhandlar för närvarande regeringen och parlamentariska partier om en grön omvandling av transportsektorn, som står för en tredjedel av Danmarks totala klimatpåverkan.

Ett utkast till politiskt avtal, som Information är i besittning av, visade i början av november att regeringen siktar på att få 700 000 gröna bilar på danska vägar 2030.