Nu byggs världens längsta kombinerade väg- och järnvägstunnel

Bygget av Fehmarn Bält-tunneln inleds. Foto: Femern A/S

Efter mer än ett decennium av planering har arbetet med världens längsta nedsänkta tunnel äntligen påbörjats rapporterar Expressen. Fehmarn Bält-tunneln kommer som mest att gå 40 meter under Östersjön och förbinda Danmark och Tyskland, vilket kommer att minska restiderna till kontinenten rejält.

Tunneln kommer att byggas i Fehmarn Bält och i princip få samma sträckning som färjelinjen Rødby–Puttgarden, och är tänkt att vara ett alternativ till färjelinjen som transporterar miljoner människor varje år. Med färja tar överfarten 45 minuter, medan samma sträcka i tunneln kommer att ta sju minuter med tåg och tio minuter med bil.

Tunneln, vars officiella namn är Fehmarnbelt Fixed Link, blir också världens längsta kombinerade väg- och järnvägstunnel. Redan 2008 undertecknade Damark och Tyskland ett avtal om att bygga en förbindelse över Fehmarn Bält. Från början var tanken att bygga en bro, men 2010 beslöt man att satsa på en tunnel, på grund av priset, miljöaspekterna och risken för båtkollisioner. Men nu – tio år senare – är i alla fall arbetet i gång. Tunneln är beräknad att tas i bruk 2029.