Allt fler reser med kollektivtrafiken

Nya normer gäller för resande i kollektivtrafiken. Foto: Jan Björklund

Under de senaste fyra veckorna har antalet människor i morgonruschen i Sveriges största städer ökat markant. I Göteborg med 14 procent och i Malmö med hela 20 procent. Även i Stockholm är det nu fler i morgontrafiken jämfört med för en månad sedan, men den senaste veckan syns en avstannande trend.

Antalet människor i kollektivtrafikens morgonrusch har i stort sett ökat varje vecka sedan semestrarnas slut när arbetsplatser och skolor öppnade upp igen. Ökningarna fortsätter och är markanta i såväl Malmö som Göteborg medan Stockholm nu går mot strömmen med en tydlig minskning senaste veckan. Om det är en fortsatt trend eller ett enstaka fall återstår att se, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

Tres jobbindikator summerar idag hur antalet människor i kollektivtrafiken förändrats den senaste månaden. I Göteborg ökade antalet människor vid centralstationen morgontid med 14 procent och är nu uppe på nivåer motsvarande 73 procent av en normalvecka före corona. Senaste veckan ökade antalet med 2 procent. Motsvarande siffror för Malmö visar en ännu större ökning, 20 procent senaste månaden och 3 procent senaste veckan. Det är nu 71 procent så många i Malmös morgonrusch som före corona.

Stockholm går mot strömmen. Den senaste månaden har antalet människor i morgonruschen ökat med 3,5 procent totalt sett, men nu syns ett trendbrott. Förra veckan, vecka 40, var det 9 procent färre människor i rörelse jämför med veckan före och antalet människor i morgonruschen motsvarar nu 61 procent av en normalvecka före corona.