Blekinge växlar upp

Pressfoto: NetPort Science Park/mynewsdesk

I samband med den årliga Europeiska Trafikantveckan släpps cykelinitiativet Växla upp! som ska få fler Blekingebor att välja cykeln framför bilen.

”Utmana dig själv och skapa nya hållbara vanor i Blekinges största cykelutmaning. Ladda ner appen och bidra till både bättre cykelvägar och minskade koldioxidutsläpp i framtidens Blekinge. Ställ bilen och ta cykeln!” Det är uppmaningen som kommer att spridas i Blekinge under de kommande veckorna.

– Genom att ladda ner Växla upp!-appen får du möjlighet att vara med i olika tävlingar och utmaningar relaterat till vardags- och fritidscykling. Du kan antingen välja att vara med i de utmaningar som du hittar i appen, eller så väljer du att utmana dig själv och dina vänner, säger Sarah Keidser, projektledare för initiativet.

Växla upp!-appen är framtagen av Blekinge Tekniska Högskola och NetPort Science Park.

Vad skiljer Växla Upp! från andra cykelappar och cykeltävlingar?
– Det är första gången som olika aktörer i Blekinge går samman och driver ett sånt här initiativ. Växla upp! genomförs främst för att få fler blekingebor att cykla till arbete, studier eller fritidsaktiviteter. Men ett annat viktigt syfte är att få kunskap kring hur och var blekingeborna cyklar. Att vi får fram ytterligare kunskapsunderlag som kan användas i kommande infrastrukturplanering och fysisk planering. Helt enkelt, laddar man ner appen och använder den i sin vardag bidrar man även till att förbättra exemplevis cykelvägnätet i Blekinge, fortsätter Sarah Keidser.

Växla upp! startar vecka 38 och kommer att köras fram till nästa vår.