Birka Cruises lägger ner efter 49 år

Birka Cruises lägger ner sin verksamhet för gott. Foto: Birka Cruises

I spåren av coronapandemin lägger Birka Cruises ner sin verksamhet för gott. Det meddelar man i ett pressmeddelande.

Anledningen till att kryssningarna läggs ner är de ekonomiska konsekvenserna i Covid-19 pandemins spår som har slagit hårt mot Birka Cruises och hela kryssningsbranschen. Osäkerheten kring hur resandet kommer utvecklas har också bidragit till att företaget tvingats fattat detta beslut efter att ha utvärderat alla tänkbara alternativ.

Till DN säger Marcus Hammarström, Birka Cruises marknadschef, att man hela tiden haft för avsikt att starta upp verksamheten så snart som möjligt, men gjort bedömningen att man inte kommer att kunna göra detta under överskådlig tid.

– Vi fick ställa in alla våra kryssningar i mitten av mars. Planen har hela tiden varit att starta verksamheten så snart som möjligt igen och vi har gjort en löpande bedömning av ekonomin och när vi skulle kunna komma tillbaka. Styrelsen har då gjort bedömningen att vi inte kommer att kunna svänga den negativa trenden, säger han. 

Samtliga 43 anställda på huvudkontoret är redan varslade om uppsägning på grund av arbetsbrist. Indirekt berörs också 466 ombordanställda.