Ålborgs hamn visar en ny ökning av både intäkter och resultat

Ålborg hamn är ett viktigt nav i den europeiska transportkorridoren som den direkta förbindelsen mellan Skandinavien och resten av Europa - med ett idealiskt läge i förhållande till Limfjorden, motorvägen , järnvägen , flygplatsen och staden Ålborg. Detta ger optimala förutsättningar för effektiv hantering av alla typer av varor. Foto: Ålborg hamn

Fjärde året i rad var 2019 ytterligare ett bra år för Ålborgs hamn i Danmark med både rekord och intäkter. Intäkterna satte en rekord på 215 miljoner danska kronor. Det innebär en betydande skattebetalning från hamnen på 7,8 miljoner danska kronor. 

- Både intäkter och resultat har förvånat oss positivt, och särskilt tillväxten i ordinarie verksamhet överträffar våra förväntningar. Det är dock en del av förståelsen för det totala resultatet att försäljning av mark, fastigheter och anläggningstillgångar under året har haft en stor påverkan på detta, säger Thomas Kastrup-Larsen, borgmästare och ordförande i Ålborg hamn, i ett pressmeddelande.

Den totala mängden varor ökade 2019 till mer än 3 miljoner ton. Förutom generellt större fartyg och ökande containerflöde i Ålborg har järnvägarna i synnerhet påverkat godsvolymerna positivt. Under året flyttades knappt 35 000 ton gods till och från hamnen på räls, vilket motsvarar knappt 3000 lastbilar. 

- Vi avslutade 2019 med att öka från två till tre veckoravgångar, säger Claus Holstein, VD på Ålborg Hamn, och fortsätter:

- Vi märker den ökande volymen av varor inom fastighetsverksamhet, där bland annat lagringskapaciteten närmar sig 100 procent. exploatering. Därför ytterligare 6 000 kvm lager skickade in anbud för byggnation 2020.  

Förutom lagringskapacitet, är produktions- och kontorsanläggningar också bristfälliga i Åborg-området, men medan det i många affärsområden saknas utrymme, har Ålborgs hamn mer än gott om utrymme för nya byggnader med de stora öppna ytorna vid Östra hamnen.