Transportföretagen vill utöka permitteringsstödet till 100 procent

Läget likar ett krigstillstånd menar Transportföretagen. Arkivbild

Transportföretagen har som sin främsta fråga sedan dag ett i coronakrisen uppvaktat regeringen om att utöka permitteringsstödet till 100 procent. Regeringen meddelar i dag 80 procents permitteringsstöd, det är välkommet men inte tillräckligt.

Hundra procents permitteringsstöd hade kunnat innebära färre varsel om uppsägningar och att transportsektorn kan vara snabbare igång med hyfsat bibehållen konkurrenskraft när krisen är över. Men fortfarande saknas rejäla satsningar från regeringen även om det som görs är välkommet och i rätt riktning.  

– Vi befinner oss i en kris som mera likar ett krigstillstånd än en lågkonjunktur. Det innebär att regeringen måste satsa mycket mera kraftfullt på att bevara svenska företags existens och konkurrenskraft. Annars kommer vi snabbt bli omsprungna den dag krisen är över. Ett av våra främsta förslag sedan dag ett har varit ett permitteringsstöd på 100 procent för att undvika varsel. Det är positivt att regeringen stärker permitteringsstödet men 80 procent är inte tillräckligt, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.