Svensk Pilotförening får avtal om korttidspermittering

Transportföretagen ser ett gemensamt ansvar för att trygga arbetstillfällen och företag. Arkivbild

Den mycket allvarliga situationen inom flygbranschen med anledning av coronaviruset har redan resulterat i ett stort antal varsel. Nu har Svenska Flygbranschen, ett förbund inom Transportföretagen, och Svensk Pilotförening enats om ett avtal kring korttidspermittering.

Avtalet om korttidspermittering gäller i enlighet med de förslag som regeringen har lagt fram som en del av budgetåtgärderna för att stärka näringslivet. De innebär att arbetstagare tillfälligt går ner i lön och arbetstid och att kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Avtalet träder i kraft per omgående och innebär att lokala parter kan träffa lokala överenskommelser om kortidspermittering av personal för att trygga anställningar och företag.

– Med bakgrund i den svåra situation som hela flygbranschen befinner sig i är det viktigt att vi tar ett gemensamt ansvar för att trygga arbetstillfällen och företag. Det ansvarstagandet understryks av det avtal som nu har tecknats mellan Svenska Flygbranschen och Svensk Pilotförening och som tillsammans med andra åtgärder kan förhindra konkurser som skulle påverka tusentals anställda, kommentar Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice-vd, Svenska Flygbranschen inom Transportföretagen.