Transportföretagen begär korttidsarbete

Transportföretagen vill att förhandlingar om korttidsarbete upptas omgående. Foto: Transportföretagen

Transportföretagen begär förhandlingar med samtliga fackliga motparter om avtal gällande korttidsarbete, med bakgrund i den rådande omvärldssituationen med coronaviruset. Med anledning av coronaviruset går förbunden inom Transportföretagen och Svenska kommunalarbetareförbundet samt Transportarbetareförbundet ut med en gemensam instruktion till sina  lokala parter. Detta för att undvika missförstånd och oklarheter till hur förhandlingarna kommer att fortskrida.

– Gemensamt för våra nära 10 000 medlemsföretag är att låga marginaler präglar deras vardag. Det nya coronaviruset har på kort tid påverkat hela transportnäringen och behovet av åtgärder för att säkra arbetstillfällen är i flera branscher stort och akut, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Grunden till beslutet är att det finns en gemensam skyldighet att begränsa smittspridning och att Transportföretagen har ett arbetsmiljöansvar för sina respektive anställda samt ett ansvar att begränsa risker för medlemmarna.  Med anledning av detta begär Transportföretagen att förhandlingarna om korttidsarbete upptas omgående.