Inleder fälttest med CF Hybrid-lastbilar

DAF CF Hybrid-lastbilar är 100 procent elektriska i stadsmiljöer och använder ren dieselteknik utanför städer. Foto: DAF

DAF Trucks har inlett fälttest av CF Hybrid-lastbilar med målet att få erfarenhet av daglig användning. Den nederländska transportoperatören Peter Appel använder nu två av de här innovativa lastbilarna till att leverera till stormarknader i hjärtat av Nederländerna.

DAF CF Hybrid-lastbilar är 100 procent elektriska i stadsmiljöer och använder ren dieselteknik utanför städer. De innovativa lastbilarna är en kombination av det bästa av två världar genom att köra med ”nollutsläpp” i stadsmiljöer, vilket innebär både lång räckvidd och flexibilitet utanför stadsområden.

Elmotorn får energin från ett 85 kWh-batteri som laddas när dieselmotorn används. Vid dieseldrift fungerar elmotorn som generator och levererar energi till batteriet. I framtiden kommer det också att vara möjligt att ladda batteriet vid snabbladdningsstationer.

När batteriet är fulladdat har DAF CF Hybrid-lastbilarna – beroende på totalvikten för lastbilen/släpet – räckvidd på 3–5 mil för eldrift, vilket är mer än tillräckligt för att köra in i och ut ur stadsområden utan några avgaser.

– När man försöker uppnå en renare framtid finns det ingen enskild teknisk lösning som passar för alla transportkrav”, säger Ron Borsboom, vd för produktutveckling. ”Det är därför vi testar olika tekniker. Eldrivning är ett bra alternativ för stadskörning, ren dieselteknik är ett utmärkt alternativ för längre sträckor – delvis på grund av nya bränsletyper – och på lång sikt har vi också tittat närmare på väte. Med fälttestet av CF Hybrid-lastbilar vill vi inte bara utvärdera prestanda för el-/dieseltekniken utan även hur lämplig den är för daglig användning av våra kunder.”