Drivmedelsbranschen klimatneutral 2045

Branschen ser ökat behov av förnybara drivmedel. Foto:

Den svenska petroleum- och biodrivmedelsbranschen ska vara klimatneutral senast år 2045. I den färdplan som presenteras visar branschen hur det ska gå till, genom bland annat en övergång till biodrivmedel och tekniker för koldioxidinfångning under tillverkningsprocessen.

– Vi ser fram emot att ta ansvar, att vara en del av lösningen i att nå klimatmålen och tillvarata de hållbara produkter, innovationer, kompetens och infrastruktur som finns inom branschen, Johan G Andersson, vdD Svenska Petroleum och Biodrivmedel institutet, SPBI, som lett branschens arbete med färdplanen.

Sverige står inför en historisk omställning. Den svenska petroleum- och biodrivmedelsbranschen har under lång tid varit världsledande i att utveckla nya, hållbara biodrivmedel och effektivisera raffinaderier och anläggningar. Nu ökar tempot och samtidigt måste hela samhället fortsätta fungera.

– Det är glädjande att hela branschen står bakom målet och har en tydligt utstakad väg framåt. Vi arbetar sedan lång tid tillbaka med att minska vår klimatpåverkan och nu accelererar vi arbetet. Tillsammans ska vi hjälpa medlemmar och kunder att ställa om – utifrån deras förutsättningar, säger Andréa Haag, Hållbarhetsdirektör på OKQ8.

Färdplanen som branschen har tagit fram, inom ramen för Fossilfritt Sverige, visar hur omställningen sker på ett sätt som kan behålla Sveriges konkurrenskraft i världen. Den klimatpolitiska utvecklingen med det svenska målet om nettonollutsläpp år 2045 och EU-kommissionens ”New Green Deal” skapar ett ökat behov av förnybara drivmedel vilket gör det oerhört viktigt för de svenska företagen i branschen att fortsätta leda utvecklingen.

Med en ökad produktion och distribution av biodrivmedel tillsammans med elektrifiering i transportsektorn kan 70-procentsmålet nås till år 2030. När det gäller tillverkningsprocessen så avser branschen att göra stora investeringar i insamling, lagring och återanvändning av koldioxid de närmaste åren.