Hellre miljövänligt än snabbt och billigt

Ny Sifo-undersökning visar att konsumenter vill ha miljövänliga transporter. Foto: Sjöfartsverket

Under lång tid har det funnits en föreställning om att Sveriges invånare önskar få sina varor så snabbt och billigt som möjligt, något som i sin tur gynnat mindre hållbara transportslag som lastbilar och flyg. En föreställning som inte stämmer, enligt en ny Sifo-undersökning.

I Sjöfartsverkets sammanställning – ”Sjöfarten och transporterna: Om sjöfartens möjligheter att bidra till de klimatpolitiska målen” som publicerades under dagen presenterades också en ny Sifo-undersökning. Undersökningen visar att hela två av tre svenska konsumenter (68 procent) är beredda att välja en längre leveranstid för en beställd vara, om transportsättet är mer klimatsmart än det snabbaste transportslaget.

– Transportköparna inom näringslivet har sedan länge agerat efter logiken om lägst pris och kortast transporttid. Det är därför glädjande att hela två av tre konsumenter prioriterar hållbara leveranser framför korta transporttider, säger Katarina Norén, generaldirektör vid Sjöfartsverket.

Undersökningen ger en rad nya insikter om hur Sveriges konsumenter resonerar kring transporter. En tredjedel, 33 procent, uppger att de tar ganska eller mycket stor hänsyn till hur varor de köper i butik eller på nätet transporteras, från råvara till tillverkning och hela vägen till dem. Det är en andel som dessutom kan komma att öka i framtiden.

Betydligt fler konsumenter, 43 procent, uppger nämligen att de tar större hänsyn idag än för fem år sedan, jämfört med de som uppger att de tar mindre hänsyn idag, 5 procent. Undersökningen visar samtidigt att det finns en bred kunskap om att sjöfarten är mer hållbar än transporter via flyg och lastbil.

– Siffrorna talas sitt tydliga språk, men vi kan fortfarande göra mer. Därför uppmanar jag nu Sveriges konsumenter att börja ställa tydligare krav på hållbara transporter. Kapaciteten inom den svenska sjöfarten är mycket god. Ett enda normalstort fartyg på Östersjön motsvarar dessutom hela 500 lastbilar, säger Katarina Norén.

Inrikestransporter svarar för nästan en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Därför är hållbara transporter ett mycket prioriterat förbättringsområde för Sverige. En stor maktfaktor i sammanhanget är näringslivets transportköpare. Transporter spelar också en central roll för Sveriges välstånd och handel, men dess påverkan på miljön är en stor utmaning.