Xcharge laddar Berlins elbussflotta.

Här ska det laddas. Det kinesiska teknikföretaget XCharge presenterade sina nya snabbladdningslösningar för elbussar på senaste bussmässan Busworld. Tillsammans med Stromnetz Berlin har XCharge redan satt upp dessa 30 DC lastare för kollektivtrafikoperatören BVG:s e-bussar i Berlin. Laddarna har använts sedan början av 2019. Foto: BVG

Xcharge ger drivkraft åt Berlins ständigt växande elbussflotta. Berlins elektriska bussbestånd bedrivs av ett nätverk av 30 DC snabbladdare med en total kapacitet på över 3 megawatt.

Elen levereras av Xcharge och serviceföretaget Stromnetz Berlin. Och Xcharge ställde ut också på Busworld 2019 i Bryssel, där man presenterade företagets nya snabbladdare som är skräddarsydda för elbussar, inklusive den nya versionen av C6EU med en valfri svängarm för att minska vikten vid kabelhantering och därtill introducerades en satellit- designad kompakt DC-laddare med två pluggar av typ C9 eBus.

Berlins kollektivtrafikoperatör Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) och dess depå ligger i nordost om den tyska huvudstaden. Där finns även laddningsstationen som levererar energi till BVG: s elektriska bussflotta, som omfattar bussar av typ Mercedes och Solaris allt sedan dess invigning i början av 2019.

I juni beställde BVG 90 ledade elbussar från Solaris. En upphandling som följer de 15 enheterna som beställdes för ett år sedan och det extra busspaketet (också med 15 enheter) som köptes i mars 2019.

Ytterligare 5 Solaris-ebussar körs i Berlin för några år sedan. Även 15 Mercedes eCitaro håller nu på att levereras.

BVG Berlins elektriska bussflotta växer så det knakar. 90 stycken Solaris Urbino 12 Electric är också beställda.