Norges största bussleverans någonsin slutförd

Söndagen den 30 juni körde den första elektriska regionalbussen på väg 120 i Norge med avresa från Nesåsen kl 06.25 i riktning mot Grorud. Foto: Ruter As / RedInk Krister Sørbø

Iveco Bus har slutfört företagets största bussleverans i Norge någonsin. Fordonen gick till Vy Buss AS, tidigare Nettbuss AS. Totalt var det 217 buss- och förortsbussar uppdelade i tre olika typer. De första bussarna har varit i drift från och med den 30 juni.

Bussarna trafikerar vid stationer vid Eidsvoll, Årnes, Maura, Gardermoen, Ask, vid Bjørkelangen, Hemnes, Trøgstad, Rømskog och Enebakk. Busserbjudandet har en längd på 8 år med möjlighet att förlänga ytterligare 1 + 1 + 1 år.

Tre modell

Alla bussar är av typen Iveco Crossway, men de består av olika utföranden. Den största andelen, 110 enheter, har konstruktionen Crossway LE Line, så kallad låg nivå klass 2 i 14,5 meters längd och med tre axlar (6 × 2). Dessa bussar har 57 sittplatser och är utrustade med en 360 hk Cursor 9-motor.

I beställningen ingår också 67 tvåaxlade Crossway LE Line lågklass 2 i 12,1 meters längd och en 320 hk Tector 7-motor. Dessa bussar har 45 platser och plats för 39 stående.

De sista 40 bussarna är i designade v Crossway NF Line klass 2. Dessa tvåaxlade bussarna har normalt 13,0 meter lång golv och med Tector 7-motor på 320 hk. Bussarna har 49 sittplatser och 29 ståplatser

Båda motorvarianterna i Vy-bussbussarna är fabriksgodkända för drift med 100 procent HVO (hydratiserad vegetabilisk olja).

Bussarna är välutrustade. Beroende på vart de åker, har några av dem sandspridare som kan komma till nytta på hala vintervägar. Alla bussar har också ett nytt och förbättrat biljettsystem, och de har stora TFT-skärmar som ger aktuell information till passagerarna. Passagerare drar också nytta av USB-uttag för laddning av mobiltelefoner.

En speciell egenskap hos bussarna är ljusramper på taket för starkare helljus. Många av bussarna kommer att köra i områden med låg vägbelysning, och goda strålkastare bidrar till att öka säkerheten.