Solaris levererar 130 elbussar till polska huvudstaden

De 18 meter långa ledade bussarna har en drivaxel med två elmotorer i navet. Dessa ger 110 kW. Bussarna är utrustade med modern teknik, vilket ytterligare kommer att minska energiförbrukningen. Foto: Solaris Bus - Coach

Det största enskilda bussavtalet ifråga om elbussar gick nyligen till Solaris Bus & Coach. Den polska busstillverkaren mottog nyligen en order på totalt 130 elektriska stadsbussar. Solaris Urbino 18 Electric kommer att levereras till den polska huvudstaden år 2020.

Beställningen på 130 elektriska ledbussar är den största enskilda ordern någonsin i Europa. Den polska busstillverkaren Solaris har hittills beställt och levererat till så många som 60 städer i 17 länder. Dessa eldrivna fordon har redan kört över 14 miljoner kilometer sedan 2011.

De 130 elektriska ledbussarna är utrustade med Solaris High Power-batterier med en kapacitet på 150 kWh. Batterierna kommer att laddas via depåladdare och strömavtagare. Laddningsstationer kommer att installeras på strategiska platser runt om i staden. Installation av denna infrastruktur kommer att meddelas i samband med ett separat anbud.

Bortsett från alla tekniska nyheter är det viktigaste med elbussar att de inte släpper ut avgasutsläpp på serviceplatsen och att de har lågt golv, vilket bidrar avsevärt till att förbättra av- och påstigningar.