Checklista ska göra truckarbetet säkrare

Foto: SXC.hu

Nu finns en ny checklista för truckarbete. Den ska göra truckkörningen säkrare på arbetsplatserna, minimera risker och förhindra olyckor.

Sammanlagt skadas nästan åttahundra personer varje år så att de måste sjukskriva sig på grund av truckkörning. Framför allt är det lagerarbetare, truckförare och maskinoperatörer som råkar illa ut.

Prevent har tidigare tillsammans med arbetsmarknadens parter tagit fram materialet ”Säkert truckarbete” som den nya checklistan hämtats ifrån. Med den nya checklistan går det att systematisera arbetsmiljöarbetet och göra den inventering av risker som reglerna kräver, det vill säga som Arbetsmiljöverkets föreskrifter säger.

Checklistan går igenom åtta frågeområden som är viktiga för en säker truckkörning: förarens kunskaper, trafiksituationen, pallställen, hantering av själva trucken, lastkajer och laddningsplatser, vikten av underhåll och kontroller samt den personliga skyddsutrustningen.

—När truckar är inblandade blir arbetsmiljön genast komplex. Det är nästan ofrånkomligen så att om du inte inventerar riskerna och går igenom truckförarens arbetsmiljö, både fordon och omgivning, kommer olyckan så småningom. Och det är bara onödigt eftersom de flesta olyckor går att undvika, säger Robert Jakobsson, utvecklingschef på Prevent.