Sveriges största hamn för sågade trävaror

Lastning av sågade trävaror som ska på export via Timberbridge i Varbergs hamn. Foto: Hallands Hamnar

Hallands Hamnar Varberg förstärker sin roll som skogsprodukternas hamn i Sverige. Hanteringen av sågade trävaror i HallandsHamnar Varberg ökade med 28 procent under 2014. I dagsläget står skogsprodukterna för 76 procent av verksamheten i Hallands Hamnar Varberg.

Den positiva utvecklingen har flera förklaringar. Som för exempel, ökade marknadsandelar och att sågverksindustrin optimistiskt investerar. En annan viktig och betydande orsak är de satsningar som Hallands Hamnar gjorde under 2013. I form av ökad krankapacitet och en modernisering av truckparken.

- Det är glädjande att vårt beslut för några år sedan, att nischa oss på skogsprodukter och bli skogsindustrins förstahandsval för sin export, har lyckats. Vi fortsätter dock att förfina vårt koncept tillsammans med kunderna och bli en ännu effektivare samarbetspartner, kommenterar Olof Helmersson, ordförande i Hallands Hamnar AB styrelse.

Fakta Hallands HamnarHösten 2012 fattade Varbergs och Halmstads kommuner beslut om att slå ihop sina hamnar och skapa någonting helt nytt. Hamnbolagen i Varberg och Halmstad är sedan länge bland de ledande inom skogsprodukter, inte minst sågade trävaror, recycling, metaller och import av bilar, men genom det gemensamma bolaget skapas ett konkurrenskraftigt alternativ för containersegmentet, järnvägspendlar och RoRo.

Källa: HallandsHamnar