Sita blir Suez environnement

Foto: Christer Wiik

Avfalls- och återvinningsföretaget Sita är en del av den internationella miljökoncernen  Suez environnement med verksamhet i 70 länder. För att göra det tydligt att alla dotterbolag jobbar mot samma mål samlas man nu under det nya, globala varumärket Suez environnement.

De olika vatten- och återvinningsbolagen inom Suez environnement har varit verksamma under 40 olika varumärken. För Sita innebär Suez environnement som gemensamt namn att man intensifierar det internationella samarbetet.

Mårten Widlund, vd för Sita Sverige, nu alltså Suez environnement i Sverige, förklarar fördelarna:

– Vi kan dra nytta av de resurser och kunskaper som finns inom vår internationella koncern när det gäller bland annat återvinning, avfallsförädling, drift av dricks- och avloppsvattenanläggningar och smart vattenövervakning. Detta för att ännu mer kunna bidra till att skapa en hållbar samhällsutveckling.

– Det är helt nödvändigt att samhället går från en linjär till en cirkulär ekonomi där vi än mer tar tillvara de resurser som vi alla använder för att vi ska klara de globala miljöutmaningarna. Bristen på olika råvaror blir allt mer tydlig. Samtidigt produceras 4 miljarder ton avfall årligen och det är en resurs som behöver återanvändas.

– Vi inom Suez tar gärna på oss ledartröjan i en cirkulär ekonomi genom att öka återvinning, återanvändning och att påverka avfallets uppkomst. Det gäller att sprida synsättet att avfall är värdefull råvara som får nytt liv i den cirkulära ekonomin.

Suez svenska verksamhet är redan en förebild med 95 % återvinning av allt avfall som hanteras vid företagets svenska anläggningar.

– Även om vi i Sverige nått långt får vi inte slå oss till ro, det finns många utmaningar kvar. Vi kan till exempel bli ännu bättre på materialåtervinning. En gemensam utmaning i samhället är att skapa en effektivare samverkan i kedjan mellan design, produktion, användning och återvinning av produkter.