Säkrar busstrafiken inför vintersäsongen

Foto: Arriva

Säkerheten och tryggheten för våra kunder och vår personal går alltid först, oavsett årstid och väglag. Här berättar vi på Arriva hur vi planerar och förbereder bussarnas däck inför vintersäsongen. För att våra fordon ska klara alla säsonger och årstidsväxlingar sker kontinuerligt en översyn av fordonsflottan. Var sjätte vecka genomgår våra bussar en inspektion där man ser över en rad aspekter och gör omfattande säkerhetskontroller.

– Byte till vinterdäck sker normalt under en utrullningsperiod i september-november och alla planerade däckbyten görs av en underleverantör som säkerställer att bussarna har anpassade däck efter modell och väglag. Vi sätter alltid säkerheten först och byter ut slitna däck tidigare än vad som egentligen krävs, berättar Christoffer Liljendahl, teknisk chef på Arriva Sverige.

Arrivas vinterdäck monteras på de flesta bussarna på drivaxeln. Bussar som kör på smala vägar med sämre snöröjning får också vinterdäck på styraxeln. Löpaxelns däck förses med mönstrade åretruntdäck med mönsterdjup >5 mm.

– Arriva följer Transportstyrelsens krav på mönsterdjup för tunga fordon. Vi gör kontroller av däcken var 6:e vecka och byter då ut däck som börjar närma sig gränsvärdena. Vi kommer att huvudsakligen använda premiumdäck från Continental, vilket är den leverantör vi använt de senaste åren, säger Christoffer Liljendahl.

-