Erbjuder litiumjonbatterier för motviktstruckar

Foto: Linde Material Handling

Sedan 2017 har det varit möjligt att välja litiumjonbatterier för nästan alla eldrivna Lindetruckar med lastkapacitet upp till fem ton. Litiumjonsortimentet blir nu komplett när Linde Material Handling även erbjuder litiumjonbatterier för elektriska motviktstruckar med lastkapacitet upp till åtta ton.

– Bara ett fåtal tillverkare erbjuder elektriska motviktstruckar i den här storleken. Vi är därför stolta över att kunna erbjuda en komplett lösning med litiumjonbatteri och laddare även för dessa truckar. Här blir fördelarna med litiumjontekniken, som ökad tillgänglighet och elimineringen av batteribyten, särskilt tydliga. Samt de positiva effekterna som högre körhastighet och temperaturresistens, säger Björn Walter, produktchef för motviktstruckar på Linde Material Handling.

Med litiumjonbatteri kan trucken accelerera till 20 km/h med eller utan last, vilket är en klar fördel jämfört med blysyramodeller. Det går hand i hand med den förbättrade prestandan litiumjonbatterierna medför.

De kraftfulla truckarna med litiumjonbatterier är också robusta, inte minst när det gäller temperaturer. 90-voltsbatterierna fungerar både i kalla förhållanden men också i industrimiljöer med hög värmebelastning. Litiumjonbatterier hettas inte upp, till skillnad från motsvarande blysyrabatterier. Det innebär att de annars nödvändiga avbrotten för att kyla batterier, som ibland tar timmar, inte längre krävs.

En annan fördel med litiumjontekniken är att batteribyten inte är nödvändiga – en fördel som blir extra påtaglig för truckar med lastkapacitet mellan sex och åtta ton.

– Ett blysyrabatteri med samma storlek väger ungefär tre ton och måste bytas ut med hjälp av en truck till exempel. Det kostar inte bara tid och pengar, utan skapar också flera risker som skador på anställda, batteri eller truck, säger produktchefen Björn Walter.