Tesla-boomen fortsätter i Norge

Tesla ökar i populäritet bland norska män och kvinnor. Foto: Creative Commons, Kredit. Free-Photos

Intäkterna har ökat med nästan 4 miljarder kronor och Tesla-intresset i Norge verkar ännu inte avta. Bolaget mer än fyrdubblade resultatet under 2017 och intäkterna ökade med knappt 4 miljarder norska kronor. 

- Intresset för helelektriska familjebilar väcktes 2017 i Norge, säger Even Roland Communications Manager i Tesla Norge till nyhetssajten E24. 

Det är väldigt bra nyheter för företaget, som hade en enorm omsättningstillväxt förra året. Tesla Motors Norway AS omsatte nästan sju miljarder kronor 2017, en ökning med 2,8 miljarder kronor året innan. 

Den visar siffror från årsredovisningen, som erhållits från Brønnøysundsregistret. Bolaget är det norska dotterbolaget till Tesla Inc och bedriver försäljning, marknadsföring, distribution och ingenjörstjänster för den amerikanska biljätten. 

Norska undersökningar visar att elbilar kan snart uppnå 1000 kilometers räckvidd, vilket också har ökat intresset för elbilar i vårt västra grannland.

- Det handlar om mycket användarvänlig teknik, Supercharger-nätverket och gott om utrymme är bland de viktigaste anledningarna till att kunderna kommer till oss, säger Roland. 

- Relativ kort leveranstid på modell S och modell X är också viktigt.

Men tidigare i månaden blev det känt att konsumentrådet har registrerat en betydande ökning av klagomål ifråga om Teslabilar. Det förekommer speciellt sena leveranser, tekniska problem och dålig kundservice som det klagas över.

Försäljningen av lyxbilar, och speciellt Tesla-modellerna, stiger trots allt kraftigt. Det visar siffror från norska Vägverket, som erhållits från Finansavisen.

Tillväxten var 28 procent, med drygt 10000 bilar. Denna siffra står för 16,5 procent av den totala bilförsäljningen, enligt tidningen.  

Kapaciteten har länge blåsts till följd av högt tryck, enligt DN. Tesla-chefen Elon Musk skrev förra månaden på Twitter att "norrmännen har all anledning att vara missnöjda med Tesla. Vi har problem med att bygga ut våra servicecentra, särskilt i Oslo. 

Under vintern lovade Tesla att ta itu med problemet och sade samtidigt att de skulle ibland annat öka antalet anställda i tjänst. 

Årsredovisningen visar att i början av året var 539 heltidsanställda på norska Tesla. 

Ökningen av antalet anställda medförde en ökning av arbetskraftskostnaderna från 307,6 miljoner år 2016 till 429,5 miljoner år 2017.

Årets resultat slutade 29 miljoner efter att bolaget betalat skatt på 18,7 miljoner norska kronor och hade en finansiell inkomst på minus 4,8 miljoner. Det innebär att årets vinst är över fyra gånger så hög som förra årets totala 6,4 miljoner.