Apotea växlar upp i Morgongåva

Bild: Morgongåva Företagspark

E-handeln sprider sig som en löpeld och den tar sig in i allt fler branscher. Ett av landets snabbast växande e-handelsbolag är verksamt inom läkemedelssektorn. Tack vare sin kraftiga expansion bygger nu nätapoteket Apotea ett nytt logistikcenter i Morgongåva Företagspark, strax öster om centralorten Heby i Uppsala län. Här finns bolagets distributionscenter för hela Sverige.

Apotea.se var 2011 först i landet att få Läkemedelsverkets tillstånd att bedriva apotek över internet. Sedan dess har utvecklingen för det renodlade nätapoteket gått i en rasande fart och Morgongåva Företagspark bygger nu en helt ny distributionsanläggning till Apotea som ersätter det befintliga.
- Vi expanderar snabbt och har redan vuxit ur vårt nuvarande logistikcenter i Morgongåva på 5 000 kvadratmeter, som stod klart så sent som 2014. För att möjliggöra en fortsatt tillväxt väljer vi därför att mer än sjufaldiga våra ytor, sade Pär Svärdson, vd för Apotea.se, i samband med byggstart för den nya anläggningen, vilket skedde i början av detta år.

Logistic Contractor bygger
Henrik Lindley, vd Morgongåva Företagspark, berättar vidare om Apoteas byggprojekt.
- Logistic Contractor, ett dotterbolag till Wästbygg, bygger ett nytt hus på totalt 38 000 kvadratmeter och anläggningen ska vara klar i februari 2018 och driftsatt samma vår, säger Henrik Lindley, som har sett företagsparken växa rejält under senare år, mycket tack vare en expansiv e-handelssektor. 
- Idag arbetar cirka 500 personer i Morgongåva Företagspark, det kan skifta upp och ner något vad gäller konjunkturläge och säsong, säger Lindley och understryker att det finns många fler företag än Apotea i företagsparken.

Många av de stora bolagen i området har e-handelsanknytning såsom: Adlibris.se, Babyland.se, Bamba.se, CDon.com, Delitea.se, Discshop.se, Happyyachting.com, Köketsfavoriter.se, för att nämna några.

Anders Wall ägare och drivkraft bakom länsbyte
En drivande person bakom såväl Heby kommuns som Morgongåvas utveckling har varit finansmannen, tillika Hebybon Anders Wall, som också är ägare till Morgongåva Företagspark.
- Anders Wall och hans hustru har varit starkt pådrivande för att dels Heby kommun bytt län, från Västmanlands- till Uppsala län, men även för att Morgongåva skulle få ett tågstopp mellan Uppsala och Heby på Dalabanan, vilket också lyckades. Idag tar det bara 22 minuter med tåg från Uppsala till Morgongåva, mycket smidigt, säger Henrik Lindley, som menar att upptagningsområdet för Morgongåva växt enormt delvis tack vare länsbytet.
- Morgongåva är idag en integrerad del av Uppsala län och dess arbetsmarknad och kollektivtrafiksystem och det krävs nu nya bostäder i Morgongåva för att möta tillväxten.

Lyft för Heby kommun
Lindley vill även passa på att lyfta fram kommunens roll i det hela.
- Många kommuner kan generellt uppfattas som tröga och byråkratiska –lite motvalls helt enkelt. Men det upplever vi inte alls med Heby kommun utan de har haft en mycket uppmuntrade och tillmötesgående attityd, säger han.

Men det borde inte förvåna, eftersom Morgongåva är det största arbetsplatsområdet i kommunen och Apotea den största arbetsgivaren.
Kommunens positiva ton bekräftades i våras, då kommunstyrelsens ordförande yttrade sig angående Apoteas utbyggnadsprojekt.
”Heby kommun är fantastiskt glada över att E-handeln i Morgongåva växer i rekordfart, med ett mycket tydligt fokus på hållbarhet. Nya jobb skapas och det ger fler människor försörjning och frihet. En hisnande utveckling med många positiva effekter som byggande av bostäder, ökad lokal handel och service samt ett starkt och varmt engagemang av ortens föreningsliv”,

Sveriges största solcellsanläggning på tak
I september 2017, hade Apoteabygget hunnit en rejäl bit, då hela ”skalet” blev färdigt.
- Både stommen och hela yttertaket är uppe och alldeles nyligen har alla ytterväggar monterats. Nu kan arbetena sätta igång med att gjuta golv. I oktober inleddes montaget av solcellsanläggningen,
Lindley berättar vidare om den valda energilösningen.
- Det blir Sveriges största solscellsanläggning på tak med en effekt på 1,5 megawatt. Solcellerna ska producera den mängd elenergi huset förbrukar på årsbasis och när inte solen skiner ska anläggningen nyttja en bergvärmeanläggning. Men under en solig sommardag kommer solcellsanläggningen att producera överskottsenergi som kan försörja hela Morgongåva samhälle, avslutar Henrik Lindley.

Fakta
Morgongåva Företagspark 

När den närmare 100-åriga epoken av tillverkning av lantbruksmaskiner upphörde i Morgongåva gick finansmannen och Hebybon Anders Wall in och förvärvade Företagsparken tillsammans med ytterligare lokala affärspartners. Succesivt har inriktningen på Företagsparkens hyresgäster kommit att bli e-handelsverksamhet. All lokalyta är uthyrd och ytterligare ytor iordningställs löpande. De största hyresgästerna är Bonnierägda Adlibris-gruppen och Apotea. Med den pågående utbyggnaden för Apotea fördubblas den totala lokalytan i Företagsparken till cirka 75 000 kvm och Företagsparken befäster sin position som ett av landets främsta e-handelscentra med en förväntad försäljningsvolym 2017 på närmare fyra miljarder kronor. 

Text: Christer Wiik