Israel utvecklar CNG-drivna fordon med Fiat Chrysler och Iveco

CNG- station i staden Clearwater i amerikanska delstaten Florida. Foto: Wikipedia, kredit: ReubenGBrewer

Enligt det israeliska regeringskansliet har organisationen Israel Fuel Choises Initiative inlett ett nära samarbete med Fiat Chrysler Automobiles, Iveco och Magneti Marelli, för utveckling av naturgasbaserade teknologier för fordonsindustrin.

Parterna vill utarbeta ett utökat samarbetsprogram för forskning och utveckling som involverar flera israeliska företag inom alternativa bränslen, ”smart mobility” och andra områden relaterade till fordonsindustrin.

Fiat Chrysler Automobiles med sina personbilar och arbetsfordon och Iveco med sitt utbud av lastbilar och bussar är ledande aktörer vad gäller utveckling och tillverkning av fordon drivna av komprimerad naturgas (CNG).

Compressed Natural Gas (CNG) och är ett bränsle (naturgas) som komprimerats till mindre än 1 % av sin ursprungliga volym. CNG är en typ av fordonsgas som används som drivmedel i vissa personbilar och bussar. Även om CNG producerar växthusgaser vid förbränning är det ett renare alternativ än bensin eller diesel.

Gasen består till största delen av metangas (CH4), och kan användas som fordonsgas i ren form eller blandad med biogas.

Fuel Choices Initiative är ett tioårigt program som startats av den israeliska regeringen med syfte att minska världens beroende av olja för transporter och för att stödja utvecklingen av alternativa bränslen. Målet för Israels regering är att skapa en internationell kunskapsbas för utveckling av alternativa bränslen och implementera nästa generations teknologier.

Källa: Israel Today