Tiotusentals transportarbetare sökes

Hasse Holmberg / TT: Det blir stor brist på bland annat lastbilschaufförer i framtiden, spår HUI Research i en ny rapport för Transportföretagen. Arkivbild.

En ny rapport som HUI Research utfört åt Transportföretagen, varnar för att så många som 30 000-40 000 jobb kan vara obesatta år 2030.

I rapporten räknar man med en kraftig tillväxt de närmaste åren på grund av Trafikverkets prognoser om ökade transportvolymer. Där förväntas godstransporterna och persontransporterna öka med 2 respektive 1,1 procent per år, och det är därför som fler lastbilsförare, mekaniker och bussförare kommer att behövas fram till 2030, enligt rapporten.

Färre på yrkesutbildningar

Ingen kan säga något säkert om framtiden, men vi kan göra kvalificerade gissningar. Vi ser många risker med hur utvecklingen ser ut i dag, säger Caj Luoma, chef för utbildning och arbetsmarknad på Transportföretagen.

Färre och färre ungdomar söker sig till yrkesutbildningar, och i min värld handlar det om ett informationsunderskott. Man har en stereotyp bild av vad transportyrkena handlar om, fortsätter han.

Transportföretagen vill att regeringen ska satsa på att förändra ungdomars attityder till yrkesutbildningarna.

Sedan gymnasiereformen 2011 så har det funnits en diskussion om ett a-lag och ett b-lag, där yrkesutbildningarna är b-laget. Men om man tittar på vem som får jobb så kan man diskutera vem som är a och vem som är b. Man behöver signalera från högsta politiska ledning att det finns en framtid här, säger Caj Luoma.

Körkort på gymnasiet

Förutom en stärkning av yrkesprogrammen och ökad kompetens bland lärarna kräver branschorganisationen också körkortsutbildning på gymnasiet.

60 procent av jobben i dag har körkortskrav, men färre tar körkort. Vår ansats är att samtliga gymnasieutbildningar ska ha en körkortsutbildning, men vi är villiga att diskutera på vilket sätt. Diskussionen finns inte i dag, säger Caj Luoma.