Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt...

Erbjuder blockchainlösning för biltransporter

Blockchainplattform leder till ökad transparens i värdekedjan. Foto: Axess
Blockchainplattform leder till ökad transparens i värdekedjan. Foto: Axess
Publicerad av
Peter Höök - 23 maj 2019

Skandinaviska billogistikföretaget Axess Logistics har tillsammans med flera internationella kollegor startat företaget Vinturas som erbjuder en Blockchainplattform för att förenkla informationsutbytet gällande biltransporter och därtill en ökad transparens i värdekedjan.

Det nystartade bolaget Vinturas ägs av bland andra Axess Logistics, Koopman Logistics Group, NVD och AutoLink Group. Anledningen till att satsningen görs är ett behov att på ett enklare sätt följa
bilens resa från producentens fabrik till slutkund. Dagens informationsflöde är fragmenterat och hämtar information från ålderdomliga IT-system. Eftersom varje statusuppdatering i systemet inte kan ändras, är Vinturas lösning även tillämplig på begagnade bilar där fusk med mätarställningen är ett betydande problem

Genom att digitalisera kedjan från producent till återförsäljare, skapas möjlighet för uppdateringar av all information i realtid. Bättre transparens möjliggör ett säkrare besked om när bilen kan levereras, vilket ökar kundnöjdheten. Alla parter som kopplar upp sig mot plattformen har tillgång till information som skapar förutsättningar för bättre planering, optimering av nätverk samt kostnadsbesparingar.

CEO för Vinturas är Jon Kuiper, med lång erfarenhet inom Supply chain.

– Vinturas ska vara den ledande plattformen inom Finished Vehicle Logistics. Vi tror mycket på kraften av samarbete. Lanseringen av Vinturas med fem välkända billogistikföretag som delägare och vårt val av IBM som teknologipartner visar vårt långsiktiga mål att leverera hållbart värde, säger Jon Kuiper.

Vinturas plattform är ett öppet system som ger tillgänglighet för alla parter inom logistikkedjan, vilket även kan inkludera försäkringsbolag, mjukvaruföretag och andra servicepartners. Största fördelen är att informationen delas i en mycket säker miljö med mycket liten risk för dataintrång.

– Vi tror att samarbete och mer öppen informationsdelning är nödvändigt för framtiden. Genom att arbeta tillsammans kan vi frigöra betydande värden för alla parter, säger Jon Kuiper.
Mats Eriksson, koncernchef på Axess Logistics:

– Jag är stolt över att Axess Logistics är en del av Vinturas. Blockchain är en perfekt teknologi för vår bransch, med många olika aktörer inblandade och med strikta krav på en säker informationsöverföring. Branschen är delvis rätt traditionell och har behov av nytänkande. Det är min
övertygelse att Vinturas kommer skapa stor kundnytta i hela kedjan, säger Mats Eriksson.

Blockchainlösningen ska testas under juli och fas ett beräknas vara klar i september 2019.

Annons

Annons

Annons