Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 23 2019
Senaste Nytt...

Satsar på säkrare virkestransporter

SCA skapar säkrare virkestransporter. Foto: SCA
SCA skapar säkrare virkestransporter. Foto: SCA
Publicerad av
Peter Höök - 24 apr 2019

Under namnet ”Inte en till” gör SCA en unik satsning för att minska olyckorna med timmerbilar och skapa säkrare virkestransporter. Nu ska ca 600 chaufförer och åkeriägare utbildas.

– Vårt mål är att alla ska färdas tryggt och komma hem, säger Lars Nolander, logistikchef vid SCA Skog.

SCAs virkestransporter utförs med hjälp av cirka 70 åkerier och sammanlagt sysselsätter man över 500 chaufförer.  Men de senaste åren har SCAs timmertransporter varit inblandade i flera allvarliga olyckor och tillbud, vissa med dödlig utgång.

– Ingen ska skadas eller till och med dö för att vi ska få fram virke, så är det. Olyckorna fick oss att inse att vi måste ta ett krafttag och skapa en större medvetenhet och kunskap kring de risker som det innebär att arbeta i en virkeslogistikkedja, säger Lars.

Tillsammans med NTF gör nu SCA en kraftfull utbildningssatsning för alla chaufförer och åkeriägare för att minska olyckorna med timmerbilar och skapa säkrare virkestransporter.

– Vi på SCA har ett starkt hållbarhetsfokus. Att skapa säkrare och tryggare virkestransporter är att värna om människorna, både de som kör timmerbilarna och de som möter dem på vägarna. På det här sättet kan vi bidra till ett mer tryggt och hållbart samhälle, säger Lars.

– Den här satsningen är en förlängning av det säkerhetsarbete vi har haft de senaste åren där vi bland annat har haft fokus på vikten av varselkläder, instruktioner för säkerhetsavstånd och riskobservationer. Nu fördjupar vi arbetet och flyttar det ännu närmare dem som faktiskt kör.

Annons

Annons

Annons