Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt...

SAS hotar med storstrejk

Svensk Pilotförening begär femton procent i lönehöjningar. Foto: SAS
Svensk Pilotförening begär femton procent i lönehöjningar. Foto: SAS
Publicerad av
Peter Höök - 03 apr 2019

Nu har piloterna i SAS Danmark valt att lämna förhandlingsbordet. Därmed har förhandlingarna för SAS-piloter i samtliga tre skandinaviska länder avslutats utan att parterna har kommit överens. Det rapporterar Svenska Näringsliv. SAS-piloterna 93 000 kronor i månaden i genomsnitt och Svensk Pilotförening begär femton procent i lönehöjningar. Utöver de har de flera dyra krav bland annat vad gäller tjänstgöringstider.

– Pilotförbundets krav är extrema. SAS måste kunna bedriva sin verksamhet under samma förhållanden som övriga företag på svensk arbetsmarknad, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Transportföretagen, Flygbranschen.  

– Faktum är att vi har bett SAS om en marknadsanpassning av vår lön. Piloterna i SAS har genom flera år bidragit till lönsamhet i SAS. Tidigare önskade SAS alltid att jämföra oss med andra flygbolag. När lön och arbetstidsordningar nu är sämre än i andra seriösa flygbolag som vi kan jämföra oss med, vägrar SAS att diskutera frågan om marknadsmässig lön för piloter, säger han i ett pressmeddelande. 

Annons

Annons

Annons