Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt...

Prisad logistik sparar liv

Logistiken är livsavgörande för patienter med tillfällig svikt i lungor eller hjärta. Foto: Andreas Claesson
Logistiken är livsavgörande för patienter med tillfällig svikt i lungor eller hjärta. Foto: Andreas Claesson
Publicerad av
Peter Höök - 22 mar 2019

Karolinska Universitetssjukhusetär  vinnare av årets specialpris i PostNord Logistics Award 2018. Juryns motivation till vinsten var att med hängivenhet och ett totalt fokus på patienten har ECMO Centrum på Karolinska Universitetssjukhuset utvecklat en logistik som utmärks av snabbhet, kreativ problemlösning och en ambition att i varje enskilt fall lösa sin uppgift på mest effektiva sätt.

– Att hjälpa våra patienter i utsatta situationer där tiden är en avgörande överlevnadsfaktor är alltid en utmaning. Ibland krävs extraordinära, kreativa och snabba lösningar. Att ECMO Centrum därför får årets specialpris i PostNords Logistics Award stärker oss i vårt dagliga arbete säger Svante Norgren Temachef Barn och Kvinnosjukvård Karolinska Universitetssjukhuset.

Logistiken är direkt livsavgörande då patienter med tillfällig svikt i lungor eller hjärta snabbt behöver kopplas upp till en mobil ECMO maskin för fortsatt vård. Maskinen gör det möjligt för lungorna och hjärtat att få vila och läka. Avgörande för patientens möjligheter till överlevnad är snabb tillgång till en ECMO maskin. Förutom en mindre intensivvårdsavdelning medföljer en ECMO läkare, ECMO sköterska och en ECMO kirurg. Om patienten befinner sig i Norden är genomsnittstiden för start av ECMO 4 – 6 timmar.

– ECMO Centrum är världsunikt genom att vi vårdar alla patientgrupper från nyfödda till äldre säger Jonas Berner Patientområdeschef Barn och Kvinnosjukvård Karolinska Universitetssjukhuset och fortsätter, för att nå så många patienter som möjligt och erbjuda alla i Sverige samma vård är det viktigt med en välfungerande transportkedja. På Karolinska står därför ett transportteam alltid redo att rycka ut med 40 minuters varsel.

ECMO står för extracorporeal membran oxygenering det vill säga syresättning utanför kroppen genom ett membran. Med ECMO-pumpen inkopplad behöver en patient varken fungerande lungor eller hjärta. Man behandlar patienter med en tillfällig svikt i lungor eller hjärta där all upptänklig intensivvård inte är tillräcklig för att rädda patientens liv.

Annons

Annons

Annons