Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 26 2019
Senaste Nytt...

Startar utsläppsfri taxitjänst i Indien

Startar fordonskluster med 75 podar i Indien. Foto: Bzzt
Startar fordonskluster med 75 podar i Indien. Foto: Bzzt
Publicerad av
Peter Höök - 15 mar 2019

Bzzt och Clean Motion har samarbetat i flera år. Nu ska de båda bolagen jobba tätare tillsammans för att kunna erbjuda en helhetslösning med fordon, laddinfrastruktur och en mobilitetsplattform som inkluderar mjukvara och operationella rutiner. Som första steg kommer mjukvaruplattformen, som Bzzt utvecklat, implementeras i Clean Motions verksamhet i Indien med 75 podar. 

Clean Motion utvecklar resurseffektiva elfordon som Bzzt  använder i sin podtaxiverksamhet i Stockholms innerstad. Nu tar bolagen sikte på på att möjliggöra det första kompletta erbjudandet för utsläppsfri stadsmobilitet i världen.

Bzzt:s mjukvaruplattform styr allt från tilldelning av körningar till kortbetalning och fakturering. Kombinationen av ett energisnålt fordon och en mjukvara som maximerar fordonsflottans effektivitet gör att kunderna kommer fram minst lika snabbt, men billigare och mer miljövänligt än med taxibolag som använder personbilar.

– Miljönytta har vi gjort från dag ett. Och efter två års finslipande av mjukvara, driftrutiner och teknisk infrastruktur har vi tagit oss till ett nuläge där vi tjänar pengar på varje pod vi rullar ut i stan. Under 2019 fördubblar vi flottan i Stockholm, samtidigt som vi gör oss redo för en internationell expansion. Att vår mjukvara nu börjar användas i Indien är superspännande och ett viktigt steg på vägen, säger Sven Wolf, vd för Bzzt.

Det första samarbetsområdet är att den mjukvaruplattform som Bzzt har utvecklat börjar användas i Clean Motions fordonskluster med cirka 75 podar i Indien. Nästa steg är en djupare integration med ingående fordonsdata i realtid som resulterar i en ännu effektivare mobilitetsplattform.

–  Genomsnittsbilen står parkerad 96 procent av tiden och när den väl används så går 95 procent av energin åt för att transportera själva fordonet. Vi gör det möjligt för människor att använda jordens resurser på ett effektivare sätt, säger Göran Folkesson, vd för Clean Motion.

Bolagen fördjupar samarbetet på flera områden för att utveckla nästa generations uppkopplade taxipodar och system för electric fleet management. De sammanlagda erfarenheterna från Stockholm och Indien ska användas för att utveckla effektivare, bekvämare och mer tillgängliga fordon.

Slutresultatet blir ett komplett paket för stadsmobilitet som erbjuds till nya och befintliga fordonsoperatörer. 

Annons

Annons

Annons