Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 26 2019
Senaste Nytt...

33 kommuner i Skåne samverkar om Yrkes-SFI för bussförare

Framgångsrik utbildning av Yrkes-SFI för bussförare i Sjöbo. Foto: Sjöbo kommun
Framgångsrik utbildning av Yrkes-SFI för bussförare i Sjöbo. Foto: Sjöbo kommun
Publicerad av
Peter Höök - 14 mar 2019

Utbildningen Yrkes-SFI för bussförare, en utbildning som hålls på Sjöbo Utbildningscentrum, har varit så framgångsrik att den satt Sjöbo kommun på kartan och skapat intresse från hela landet för hur man kan kombinera yrkesutbildning och språkutbildning. Konceptet används av samtliga 33 kommuner i Skåne och har tagits fram genom samverkan mellan de skånska kommunerna. Man lär sig språket genom yrket och kan därmed utbilda sig fortare och lära sig svenska språket fortare.

— Vi har lyckats extra bra i Sjöbo. Därför har vi blivit uppmärksammade i hela landet. Våra lärare har bjudits in av både Stockholms stad och Umeå kommun för att berätta om hur vi gör, säger Kristina Petersson.

— Vi blir även uppvaktade av bussbolag som behöver anställa busschaufförer. De letar efter nya medarbetare bland de som går vår utbildning. Det finns ett stort behov av busschaufförer och det gör att det är väldigt roligt att jobba med detta, säger Kristina Petersson.

På utbildningen samarbetar yrkeslärare och SFI-lärare tätt och skapar ett effektivt team. De jobbar också nära forskningen genom Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet, ett nationellt resurs- och utvecklingscentrum på uppdrag av regeringen.

Annons

Annons

Annons