Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 26 2019
Senaste Nytt...

Qbuzz beställer 164 elbussar av Ebusco, Heuliez och VDL

VDL:s elbuss Citea SLFA-180 Electric. Foto: VDL
VDL:s elbuss Citea SLFA-180 Electric. Foto: VDL
Publicerad av
Markku Björkman - 14 mar 2019

Nederländska kollektivtrafikoperatören Qbuzz har beviljats licens i landets norra del i provinserna Groningen och Drenthe.

Företagets målsättning är att uppnå en 90 procentig minskning av koldioxidutsläppen. Därför har Qbuzz beställt 164 stycken hel- elektriska bussar. Trafiken med dessa bussar ska starta den 19 december i år och företaget kommer samtidigt att ersätta den befintliga Euro 6-dieselbussflottan med nya bussar.

I närvaro av flera så kallade demobussar presenterade transportmyndigheten OV Bureau Groningen-Drenthe och operatören Qbuzz den nya bussflottan.

Samtliga 164 bussar kommer att vara helt elektriska: VDL Bus & Coach ska leverera 45 Citeas, 11 stycken VDL Citeas SLFA-180 Electric och 32 VDL Citeas SLF-120 Electric för kollektivtrafik i städerna Emmen, Assen och Groningen. Intercitytrafik kommer att bedrivas under varumärket Qlink. För det har totalt 59 elbussar beställts av Heuliez, förutom de tio elfordon som levereras av VDL. Det rör sig om bussar som har körts redan under en tid. Ytterligare tre av Qlinks busslinjer kommer att elektrifieras senare.

Nederländska busstillverkaren Ebusco ska leverera 60 fullt elektriska Ebusco 2.2 bussar för regional drift. Dessa 60 elektriska bussar har ett så stort batteripaket att de behöver laddas endast på depån under natten. På en laddning kan de sedan köra en hel dag.

Förutom dessa 164 nya elbussar har Qbuzz ett stort antal Mercedes-Benz och Setra bussar samt dubbeldäckare från Van Hool. Dessa Euro 6-bussar kommer Qbuzz att konvertera från vanlig diesel till HVO (syntetisk biodiesel baserad på avfall och restprodukter), vilket ger avsevärda besparingar när det gäller CO₂-utsläpp. Två skåpbilar från Van Hool-företaget kör redan på väte med nollutsläpp. Qbuzz och OV-Bureau överväger också att köpa 30 vätgasbussar i 2020.

Annons

Annons

Annons