Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 26 2019
Senaste Nytt...

24 miljoner fler resor i kollektivtrafiken 2018

Effektivare upphandlingar har gett positiva resultat. Foto: SL
Effektivare upphandlingar har gett positiva resultat. Foto: SL
Publicerad av
Peter Höök - 13 mar 2019

Förra året gjordes 24 miljoner fler resor i kollektivtrafiken än året innan. Det är rekord för SL-trafiken och motsvarar en ökning med 2,6 procent från 2017 – drygt en procentenhet högre än befolkningstillväxten i länet. 80 procent av resenärerna uppger även att de är nöjda med kollektivtrafiken, vilket överstiger regionens mål på 75 procent och är i linje med föregående år. Det ekonomiska resultatet för SL och kollektivtrafiken är också fortsatt starkt och hamnar på 580 miljoner kronor – 330 miljoner över budgeterat resultatkrav på 250 miljoner kronor.

– Detta är glädjande siffror. Det bästa betyget kollektivtrafiken kan få är fler och nöjda resenärer. Det är ett kvitto på att arbetet med att utveckla trafiken med fler avgångar, högre kvalitet och bättre utbud ger resultat, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL.

– Det starka resultatet kan också förklaras med fortsatt låg kostnadsutveckling för kollektivtrafiken. Trafikkostnaderna ökade under 2018 med 1,4 procent, betydligt lägre än budgetkravet på 3,3 procent. Även arbetet med att öka intäkterna från reklam, motverkande av fusk och tjuvåkning samt effektivare upphandlingar har gett tydligt positiva resultat, fortsätter Kristoffer Tamsons.

– Arbetet med ordning och reda i ekonomin är centralt för att kunna ha muskler att bygga ut trafiken. Det möjliggör också att vi kommande år kan satsa 80 miljarder kronor på att fortsätta bygga ut och förbättra kollektivtrafiken med bland annat 46 nya spårstationer och 6 mil nya spår, avslutar Kristoffer Tamsons.

 

Annons

Annons

Annons