Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 26 2019
Senaste Nytt...

Trelleborgs Hamn introducerar utbildning för hamnarbetare

Utbildning för hamnarbetare skapar nya karriärvägar. Foto: Trelleborgs Hamn
Utbildning för hamnarbetare skapar nya karriärvägar. Foto: Trelleborgs Hamn
Publicerad av
Peter Höök - 07 mar 2019

Trelleborgs Hamn investerar mycket i sin personal och har nu startat ”THAB Academy”, en 2-årig utbildning, för att följa med i utvecklingen och för att ge fler medarbetare chansen att nå nya karriärvägar. 

– Vårt arbete med att vara Europas bästa RoRo-hamn kräver ständig utveckling. Den nya hamnen kommer vara betydligt mer digitaliserad och kommer kräva ny teknik och för att hänga med i utvecklingen så gäller det att satsa på sin personal, säger Jörgen Nilsson, vd i Trelleborgs Hamn och initiativtagare till THAB Academy.

Första kullen på 12 personer har fått chansen att gå utbildningen som pågår under två år. Målet med satsningen är att ge fler medarbetare kompetensutveckling, med förhoppning att flera av dem kommer att växa och vilja ta på sig mer ansvar, vartefter det uppstår vakanser som passar, som t ex chef, ledare eller specialist. Vi ser dem också som våra internambassadörer som kan hjälpa till i olika framtids- och förbättringsprojekt.  

Utbildningen fokuserar på olika teman inom ämnena organisation, ledarskap, miljö, hållbarhet, logistik, infrastruktur, volym, teknik, digitalisering och IT. Kursledare för utbildningen är sex av våra egna chefer som behärskar ämnena men även externa föredragshållare bjuds in. Dessutom ingår studiebesök i andra hamnar, både inom Sverige och utomlands.

– Intresset för att gå utbildningen har varit stort och det var fler sökanden än förväntat. Om två år ges förhoppningsvis en ny chans för fler att gå utbildningen, säger Marita Östberg, HR-chef i Trelleborgs Hamn  och rektor för THAB Academy. Deltagarna får göra en utvärdering efter varje block och hittills har det fallit väldigt väl ut.

– Att få göra personlighetstest och lära sig grunder i ledarskap och även leda sig själv är något som många tycker är spännande och utvecklande. Det är också berikande att lära sig förstå hur alla företag arbetar med t ex nyckeltal för uppföljning av sin verksamhet. Kompetensen byggs på för varje modul man går igenom och deltagarna visar stort intresse och engagemang, så det är roligt att följa dem och deras utveckling i detta, säger Marita.

Annons

Annons

Annons