Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 26 2019
Senaste Nytt...

Hamnkonflikten avblåst

Ny lagstiftning kommer till sommaren.  Foto: Västsvenska Handelskammaren
Ny lagstiftning kommer till sommaren. Foto: Västsvenska Handelskammaren
Publicerad av
Peter Höök - 06 mar 2019

Ett katastrofläge för de svenska företagen har just undvikits då parterna i konflikten har kommit överens om ett andrahandsavtal.

– Vi är mycket glada för våra medlemmar och andra företag runt om i landet nu åter kan fokusera på att vara konkurrenskraftiga i en stentuff omvärld, säger Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé. 

Att vi kan handla med världen innebär att företagen kan fortsätta skapa värde, anställa och bidra till skatteintäkter till svensk välfärd. Parterna har tillsammans med medlarna löst situationen i sista minuten då strejken skulle ha inletts imorgon onsdag.

 – Att parterna tog sitt förnuft till fånga och tar ansvar och därmed undviker att straffa tredje part i form av mer eller mindre hela svenska samhället är glädjande. Nu hoppas att vi att den svenska modellen kan fortsätta att tjäna både arbetsgivare och arbetstagare, fortsätter han.

Handelskammaren har sedan mer än två år tillbaka arbetat för att få till en lagstiftning som gör att den svenska modellen även kan fungera när det gäller hamnverksamhet. Lagstiftningen ska nu äntligen införas från och med i sommar.

 – Den nya lagstiftningen kommer förhoppningsvis innebära att vi får långsiktigt hållbara spelregler för näringslivet, säger Johan Trouvé.

Det hade dock varit för sent för att lösa det aktuella konflikthotet i tid.

– Få situationer har varit så pressande som denna. Puh, avslutar Johan Trouvé.

Annons

Annons

Annons