Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, apr, 21 2019
Senaste Nytt...

Keolis i samarbete för att minska bussförarbristen

Foto: Keolis
Foto: Keolis
Publicerad av
Peter Höök - 30 jan 2019

Keolis i Göteborg har tillsammans med Västra Sveriges Bussbranschförening tecknat en överenskommelse med Arbetsförmedlingen om att öka takten i bussförarutbildningen för att minska bussförarbristen. I början av 2019 startar fyra utbildningar med plats för totalt 120 framtida bussförare.

Kompetensbristen är stor i många branscher och svårigheten att hitta rätt kompetens är det största tillväxthindret för många företag. Inte minst gäller detta för det som ibland kallas för samhällets blodomlopp, det vill säga våra transporter där bristen på förare är mycket stor. Transportföretagen bedömer till exempel att 7 300 bussförare behöver anställas i Sverige fram till 2020 och i Göteborg med omnejd finns det behov av en betydande andel av det totala behovet.

Keolis, Arbetsförmedlingen och bussbolagen Bivab, Nettbuss, Nobina och Transdev kommer att delta i samarbetet och ansvara gemensamt för urvalsprocessen till utbildningen.  Yrkesakademin står därefter för utbildningen som upphandlad arbetsmarknadsutbildare av Arbetsförmedlingen. Ytterligare bussbolag kan senare komma att ansluta sig till samarbetet. 

I februari startar två utbildningar och i maj ytterligare två. I varje utbildning finns det plats för 30 elever och förhoppningen är att ytterligare kurser kan starta under hösten. Flaskhalsen för utbildningar handlar bland annat om bristen på trafiklärare för tung trafik.

Annons

Annons