Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 27 2019
Senaste Nytt...

Rekordmånga rörelser i svenskt luftrum 2018

Arkivbild
Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 08 jan 2019

2018 blev ett nytt rekordår i svenskt luftrum med 785 000 rörelser. Det är en treprocentig trafikökning jämfört med 2017. Flygtrafik som korsar svenskt luftrum utan att starta eller landa i Sverige står för den stora ökningen.

– Flygbolagen planerar sina flygningar så att man förbrukar så lite bränsle som möjligt. LFV erbjuder flygbolagen raka och effektiva flygvägar genom Sverige. Det tillsammans med en generell ökning av flygtrafiken kan vara förklaringar till att den överflygande trafiken över Sverige ökar, säger LFV:s generaldirektör Ann Persson Grivas (bilden).

Under perioden maj-oktober flygs det som mest med cirka 70 000 rörelser per månad. Januari och juli var de månader som ökade mest, med cirka 5 procent. Skillnaden mellan de tre trafikkategorierna inrikes, utrikes och överflygare är markant. Inrikes minskade med knappt 9 procent, utrikes ökade marginellt (1 procent) medan överflygare ökade med 10 procent.

– För oss som leverantör av flygtrafiktjänst är det självklart att både i det dagliga arbetet leda trafiken så hållbart som möjligt men också att utveckla nya lösningar för ett hållbart flyg, säger Ann Persson Grivas.

Med en treprocentig trafikökning ligger Sverige något under motsvarande volym på europeisk nivå som bedöms hamna strax under fyra procent. Prognosen för 2019 tyder på fortsatt ökning om än i något lägre takt.

Annons

Annons

Annons