Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt...

Nu inleds issäsongen för vintersjöfarten

Endast fartyg som är byggda för att trafikera isbelagda farvatten kan få isbrytarassistans. Foto: Sjöfartsverket
Endast fartyg som är byggda för att trafikera isbelagda farvatten kan få isbrytarassistans. Foto: Sjöfartsverket
Publicerad av
Peter Höök - 26 dec 2018

I takt med att isen lägger sig utmed kusterna inleds issäsongen för vintersjöfarten. Sedan måndagen den 18 december gäller restriktioner för sjöfarten till och från Karlsborg i Bottenviken. För hamnar längs sträckan Luleå – Haraholmen införs restriktioner från och med lördagen den 22 december. Samtidigt är Sjöfartsverkets isbrytare satta i beredskap för att stötta sjöfarten.

Restriktionerna införs varje vinter för områden där is kan påverka sjöfarten och innebär att endast fartyg som är byggda för att trafikera isbelagda farvatten kan få isbrytarassistans. Syftet är att öka trafikens smidighet. De exakta villkoren för restriktionerna samt andra regler som gäller för att få isbrytarassistans till och från svenska hamnar framgår av publikationen Vintersjöfart.

Parallellt med restriktionernas införande är även de fem svenska statsisbrytarna redo för att inleda sina respektive isexpeditioner. Planerad tågordning för isbrytarna är Ale, Ymer, Atle, Oden och Frej. Ale är i beredskap för att avgå inom 24 timmar.

– I nuläget tyder väderleken och den förväntade isutbredningen på att Ale kommer att inleda isbrytarsäsongen under vecka 52. Vattnet i Bottenviken håller en relativt hög temperatur för årstiden, vilket begränsar istillväxten, säger Amund E. B. Lindberg, driftledare vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket.

Annons

Annons

Annons