Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 27 2019
Senaste Nytt...

Ingen lösning i hamnkonflikten

Foto: Göteborgs Hamn
Foto: Göteborgs Hamn
Publicerad av
Peter Höök - 20 dec 2018

Hamnarbetarförbundet avvisar medling mellan dem och Sveriges Hamnar efter att de inte har lyckats komma överens i de avtalsförhandlingar som har pågått under hösten. Det framkom idag efter ett sista förhandlingstillfälle mellan parterna. Det rapporterar Svenskt Näringslivs Arbetsmarknadsnytt.

Konflikterna mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarsidan har pågått under lång tid. Arbetsmarknadsnytt har vid upprepade tillfällen rapporterat om den långa konflikten i Göteborgs hamn.

– Sveriges Hamnar har erbjudit Hamnarbetarförbundet ett hängavtal, med samma innehåll som det avtal Transportarbetarförbundet har, men detta avvisade de redan tidigt i höstas, berättade Sveriges Hamnars förhandlingschef Joakim Ärlund för Arbetsmarknadsnytt för några veckor sedan.

Hamnarbetarförbundet skriver i ett uttalande att de föreslog att parterna gemensamt skulle tillfråga utomstående medlare från universiteten eller domstolsväsendet.

– För oss är grundförutsättningen för frivillig medling att båda parter har förtroende för processen. Vi var som bekant djupt kritiska till insatsen från medlarna i konflikten på APM Terminals förra året, och många minns fortfarande uttalanden i SVT:s Uppdrag Granskning om att vi borde upplösa vår organisation och istället gå in i LO-förbundet Transport. Vi kan inte försätta oss i en situation där vi åläggs medlare med samma bakgrund igen, säger Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets förbundsordförande.

Annons

Annons

Annons