Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, maj, 26 2019
Senaste Nytt...

Första självkörande färjan sjösatt

Foto: Finferries
Foto: Finferries
Publicerad av
Peter Höök - 05 dec 2018

StatligaFinferries har demonstrerat världens första helt autonoma färja tillsammans med Rolls-Royce.Testturen gick söder om Åbo, mellan Pargas och Nagu, och gjordes helt autonomt. Färjan har automatisk förtöjning med ett nyligen utvecklat autonomt navigationssystem.

Färjan kan upptäcka objekt med hjälp av sina sensorer och artificiell intelligens, och den förtöjde automatiskt med sitt nyutvecklade autonoma navigationssystem. Teknologierna har utvecklats av Rolls-Royce. På återfärden fjärrstyrdes färjan från ett kontrollcenter i Åbo, fem mil bort. Därifrån övervakas också den autonoma trafiken, för att man vid behov ska kunna ta över styrningen. 

Färjans funktioner har testats under 400 timmar. Rolls-Royce och Finferries började under året ett samarbete i projektet Svan, Safer vessel with autonomous navigation.

– Vi är väldigt stolta över att maritim historia igen har gjorts på Pargas-Nagu rutten. Först med vår världsberömda hybridfärja Elektra och nu är Falco världens första fullt autonoma färja. Som en modern fartygsägare har vårt främsta mål i detta samarbete varit att öka säkerheten inom sjötrafiken, eftersom detta är till nytta för både miljön och våra passagerare, säger Mats Rosin, vd för Finferries, i ett pressmeddelande. 

Annons

Annons

Annons