Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, apr, 21 2019
Senaste Nytt...

Göta kanal lockar årligen cirka 3 miljoner besökare

Foto : Göta kanal
Foto : Göta kanal
Publicerad av
Peter Höök - 27 sep 2018

Besöksmålet Göta kanal lockar årligen cirka 3 miljoner besökare och har länge sett en positiv utveckling av antalet turister som kommer landvägen. Även antalet fritidsbåtar fortsätter att öka och har i år ökat med 2 %. Den kundundersökning som genomförts visar också på att nöjdheten ligger i topp, 4,6 på en femgradig skala.

– Det är oerhört glädjande att antalet fritidsbåtsbesökare på Göta kanal utvecklas positivt. Det ger oss ytterligare vind i seglen och bekräftar att vi håller rätt kurs i vår verksamhet, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.

Totalt kom fritidsbåtar till Göta kanal från 13 olika länder 2018. En kundgrupp som är liten i antal men ändå sticker ut är de brittiska fritidsbåtarna. Efter att tv-serien Great Canal Journeys sändes på brittiska Channel 4 märktes ett tydligt ökat intresse för Göta kanal. Den här sommaren har två stora tyska film- och tv-produktioner besökt kanalen, något som troligtvis kommer märkas av kommande säsonger.

– Britterna är inte så många, men vi har ändå sett att de ökat tredubbelt i antal den här säsongen. Därför ser vi mycket fram emot att se vad de här tyska produktionerna kan ge, säger Magnus Hollwin, ny marknadschef på Göta kanalbolag.

Företagarna längs med kanalen berättar om en stark försommar som övergick i vad som beskrivs som den bästa sommaren någonsin, i alla fall vädermässigt. Värmen har dock gjort att många besökare hållit sig borta från aktiviteter under dagtid, till förmån för bad och rekreation i skuggan. Den stora torka som drabbat Sverige under sommaren är dock inget som påverkat Göta kanal den här säsongen.

– Vi har kunnat hålla vår garanterade vattennivå trots den extremt varma sommaren. De stora passagerarbåtarna som hade problem förra året har i år kunnat gå utan problem. Rederierna säger dessutom att de haft en riktigt bra säsong i år, säger Roger Altsäter. 

Annons

Annons