Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt...

Pendlingssamhällen allt mindre bilberoende

Foto: IVL
Foto: IVL
Publicerad av
Peter Höök - 17 aug 2018

Hur kan vi minska miljöpåverkan från resor och transporter och samtidigt göra det mer attraktivt att bo i samhällen utanför storstäder? Ett forskningsprojekt som pågått i Lerum och Nödinge strax utanför Göteborg har utvecklat och testat lösningar som kan bidra till en mer bilfri livsstil.

– Att samhällen som ligger utanför våra storstäder växer på ett hållbart sätt är viktigt för den regionala utvecklingen och efterfrågan på nya smarta mobilitetslösningar är stor. För att miljöpåverkan från transporter ska kunna minska behöver vi utveckla hållbara alternativ och komplement till privatbilen, säger Åsa Hult, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Forskningsprojektet "Hållbara och attraktiva stationssamhällen" har under två års tid undersöktparkeringsbehov, nya sätt att resa och hur byggplaner påverkar koldioxidutsläpp i de växande stationssamhällena strax utanför Göteborg. En mängd parter från olika delar av samhället har deltagit i projektet.

Arbetet har utgått från två konkreta politiska mål: att öka byggandet och minska utsläppen från transporter.

– När byggandet ökar och fler flyttar in finns det en risk att utsläppen från personresor ökar. Därför är det viktigt att planera byggandet i kommunerna så att det inte sker, säger Åsa Hult.

Annons

Annons

Annons