Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, mar, 21 2019
Senaste Nytt...

Rekommenderar Porsche-inköp efter kraftig prisökning

Klassisk Porsche. Foto: Wikipedia, credit: Sol Young
Klassisk Porsche. Foto: Wikipedia, credit: Sol Young
Publicerad av
Markku Björkman - 10 jul 2018

Investeringar i veteranbilar kan vara ett bra alternativ till låga räntor, säger tyska Südwestbank. Men då måste det vara i miljonklassen. Det finns dock flera tusen veteranbilar i Europa som värderas upp till en miljon euro.

Banker i Tysklands kärnområde inom bilproduktion rekommenderar investeringar i veteranbilar från regionen som ett alternativ till låga räntor, skriver Bloomberg.

Südwestbank startade OTX veteranbilindex för en tid sedan. Indexet består av minst 30 år gamla bilar från södra Tyskland som Audi, BMW, Daimler och Porsche.

Sedan 2005 har indexet fyrdubblats. I jämförelse har Tysklands huvudindex, DAX, ökat med 204 procent under samma period.

Ägare av klassiska bilar av Porsche - modellen 911 har varit särskilt lyckosamma under de senaste 13 åren, när priserna har stigit 683 procent.

Expert på klassiska bilar, Jens Berner på Südwestbank berättade för Bloomberg att efterfrågan på alternativa investeringar såsom konst, vin eller veteranbilar har haft en stark tillväxt allt sedan den finansiella krisen.

- För kunder med mer än en miljon euro i likvida medel, en veteranbil vara en attraktiv tillägg till portföljen när det gäller avkastning och stabil valuta, sade Berner.

Men då borde bilen också vara en verklig ”pärla”, förklarade han.

Om priset ligger något under 100 000 euro, inklusive skatter och avgifter, försäkring, lagring och underhåll är investeringen inte profitabel.

Idag finns det exempelvis knappt 300 stycken Porsche 911 på försäljningssajten Finn.no. 113 av dessa kostar över en miljon norska kronor.

Att betrakta bilen som en bra investering strider i regel mot sedvanligt tänkande.

Det beror på att förlusten från år till år varierar från modell till modell, men enligt tidningen Smart Money kan man förvänta sig att värdeminskningen för en vanlig bil under första året blir 20 procent och gradvis blir den lite mindre från år till år.

För specialbilar gäller emellertid särskilda regler, och för norska Dagbladet förklarade bilförsäljaren Boms ingenjör Benny Christensen att något unikt hände med hans Porsche.

- Priserna exploderade formellt. Helt enkelt. Och då handlade det om flerfaldig fördubbling av värden av några av modellerna inom några månader. Det var helt vilt.

Källa: Bloomberg

 

 

Annons

Annons