Mötesplatsen för dig inom lager-, transport- och logistikbranschen, jan, 23 2019
Senaste Nytt...

Neste och Telia i logistiksamarbete

Bild: Neste
Bild: Neste
Publicerad av
Christer Wiik - 30 maj 2018

Neste och Telia har startat ett samarbete för att skapa smartare mobilitetslösningar för sina kunders logistikbehov. Detta för att möta de snabba förändringarna och ökade miljökraven inom logistiksektorn. Som ett första steg kommer IoT enheter från Fältcom att användas till Nestes nya tjänst SmartTruck.

Som en följd av ökade konsumentbehov och digitalisering är marknaden för transport av människor och gods i snabb förändring. Samtidigt ökar kraven inom logistiksektorn allt mer när det gäller att minska på utsläppen. Tidigare denna månad till exempel, kom den Europeiska Kommissionen med ett lagförslag som skulle innebära att koldioxidutsläpp från tung trafik sänks med 30% till år 2030.

Med detta i åtanke har nu Neste och Telia startat ett samarbete för att utveckla smarta logistiska lösningar för sina kunder.
”Det har talats mycket om en revolution inom transportvärlden, och den händer här och nu. Våra kunder har väntat på nya lösningar som både minskar utsläppen och ökar effektiviteten. Genom samarbetet med Telia kan vi erbjuda ett ännu bredare utbud av tjänster till våra kunder, säger Mika Hyötyläinen, Vice President of Marketing på affärsområde Marketing & Services, på Neste.

Det första resultatet av samarbetet mellan företagen är Nestes tjänst SmartTruck för tung trafik som baseras på Fältcoms IoT enhet. Den möjliggör att endast ett gränssnitt behövs för att få åtkomst till en mängd applikationer, som till exempel optimisering av bränsleförbrukning, automatisk överföring av färdskrivardata och mobil tankning för yrkesförare.

”Konceptet är laddat en mängd smarta tjänster för att effektivisera och öka säkerheten för förarna. Ett exempel är bränslebesparing genom att förarna via en skärm får stöd för en mer ekonomisk körstil men även genom Nestes tankningsapp som med hjälp av gps positionering hänvisar föraren till närmaste ledig station, allokerar en pump som sedan fjärraktiveras vid tankning. Kostnaden dras sedan automatiskt mot företagets betalkort utan att pengar eller kort behöver hanteras. Säkert och smart helt enkelt”, säger Mikael Långström, VD på Fältcom.

”Neste SmartTruck har tagits fram som en framtidsplattform för nya funktioner och applikationer. Det är det första gemensamma steget mot nya typer av tjänster. Digitaliseringen av tung trafik har just börjat, med mycket stora utsikter för ökad säkerhet och en hel del annat”, fortsätter Hyötyläinen.

 

Annons